Sucurile de legume şi cele de fructe aduc un plus de vitalitate organismului, stimulează digestia, contribuie la ameliorarea unor afecţiuni şi dau un plus de frumuseţe tenului dumneavoastră. Pentru menţinerea sănătăţii, trebuie ca alimentaţia să fie bogată în legume şi fructe, consumate fie în stare proaspătă, fie conservate, fie sub formă de suc. Obţinute prin stoarcerea fructelor sau a legumelor, sucurile trebuie consumate la foarte scurt timp de la preparare, pentru a nu fi afectate de fermentaţia alcoolică sau deteliorate de agenţi poluanţi. Sucurile sunt recomandate nu doar persoanelor sănătoase, cărora le aduc un plus de energie, vitalitate şi substanţe nutritive, ci şi persoanelor care suferă de diferite afecţiuni, cum ar fi ulcerul, gastrita şi enterocolita, dar şi anemia, obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul, litiaza renală sau cea biliară. Conţin până la 80% apă, glucide, acizi organici, săruri minerale şi vitamine.
Şi acum partea interesantă.... cu ştiaţi că :D.....
- sucul de struguri a fost supranumit lapte vegetal
- sucul de mere care conţine şi pulpă de fruct, este de 4 ori mai bun decât cel transparent, luptând contra cancerului şi bolilor inimii.... oamenii au tendinţa să creadă că un suc clar, transparent este mai pur şi mai sănătos, însă cercetătorii susţin că polifenolii din pulpa fructului scad riscul apariţiei mai multor boli.... polifenolii sunt substanţe antioxidante care neutralizează chimicalele
- fibrele şi vitamina A din sucul de morcovi sunt eficiente în lupta împotriva acneei... sucul de morcovi este un preţios ajutor al celor care suferă de digesţie dificilă sau lipsa poftei de mâncare.... o cură de 10 zile cu suc proaspăt de morcovi cicatrizează rănile făcute de ulcer şi îmbunătăţeşte vederea, mai ales a celei pe timp de noapte
- sucurile se consumă numai în primele 3 ore după preparare, cât mai încet posibil
- sucul de cireşe previne febra musculară
- alimentul cel mai sănătos este grepfrutul roşu.... ne scapă de oboseală şi dureri de cap... beţi zilnic timp de două săptămâni, două pahare cu suc de grepfrut
- sucul de ţelină ajută organismul să se debaraseze de toxine şi stimulează funcţiile renale
- sucul de mandarine este revitalizant, iar prin conţinutul de brom se bucură de proprietăţi sedative
- portocalele au efect în prevenirea şi tratamentul litiazei renale, al constipaţiei şi al indigestiei
- ca să nu se oxideze, în sucul de mere trebuie să stoarceţi o jumătate de lămâie proaspătă
- sucul de lămâie se consumă în caz de ulcer gastric, iar proprietăţile lui depurative sanguine îl recomandă consumului zilnic
- sucul de ţelină este bun în cura de slăbire... se prepară din rădăcină de ţelină rasă sau din fruze de ţelină în amestec cu mere rase, castraveţi şi morcovi raşi.... sucul de ţelină se poate îndulci cu miere însă este recomandat să fie băut neîndulcit
Poate aşa începem să trăim mai sănătos.... e doar un început, dar dacă aflăm mai multe despre alimente, ne ajută să decidem cum ne hrănim....
Da, stiu, nu avem bani pentru a avea pe masă, zilnic, fructe şi legume.... de obicei mâncăm cât mai puţin şi alimente care să ne ţină de foame cât mai mult timp... nu ne gândim la sănătatea noastră..... dar totuşi merităm mai mult...