marți

Insomnia

In ultima vreme am probleme cu somnul.... adorm greu de tot şi mă trezesc la fel de greu şi sunt tot timpul obosită..... da ştiu, nu vă interesează asta :D dar mă gândeam să vă informez, să-mi spun păsul :D....
Bun, să trecem la chestii mai interesante, am găsit în Asul verde, un ziar, revistă... că nici nu ştiu cum să o numesc..... care oricum nu ştiu cum a ajuns pe la mine pe acasă.... câteva lucruri interesante despre insomnie..... bine nu că ar schimba ceva în programul meu haotic de somn, dar poate vă ajută pe voi.... măcar o persoană şi tot e bine..... să mă simt şi eu utilă :D
Medicina spune că insomnia nu este neapărat o boală, deseori ea este un simptom al unei afecţiuni. Ca să scăpăm de insomnie, trebuie să rezolvăm două probleme: insomnia ca atare şi afecţiunea care o provoacă. Medicii afirmă că 50% dintre oamenii care susţin că au insomnie nu au probleme serioase cu somnul, în schimb ei au o problemă legată de nevroză. (ia uite că am găsit şi problema mea, am cu capul şi de aia nu pot dormi :D) În timpul zilei, uneori şi noaptea, la ei apar nişte simptome grele de somnolenţă, depresie, slăbiciune, transpiraţie abundentă. Nimeni nu dă vina pe nevroză şi astfel somniferele îşi ocupă locul de cinste pe noptieră. (atâta noroc ca nu am bani de somnifere şi nu am noptieră)
Insomnia adevărată are următoarele simptome: greutăţi adevărate cu adormirea, treziri multiple cu greutăţi de adormire după fiecare trezire, trezirea dis-de-dimineaţă (nu e cazul la mine, 11 e cel mai devreme dimineaţă pentru mine :D, dar nu-i bai că pot dormi şi până la 13-14), senzaţie de oboseală dimineaţa (asta da, bine, oboseală la trezire că la mine nu e oboseală dimineaţa.... eu am o oboseală de amiază).
Umările insomniei sunt destul de grele: o stare generală proastă în timpul zilei (aia da, bine cât a mai rămas din zi când te trezeşti la 12), surmenaj. lipsă de energie (apoi lipsă de energie că lenea e mare). Apar schimbări de comportament: apatie, irascibilitate (irascibilă eram şi când dormeam bine :D), îngrijorare permanentă (mda, paranoică eram şi atunci când îmi făceam somnul de frumuseţe, adică mă culcam la ore normale şi mă trezeam la 7). Scad capacitatea de muncă (care muncă?), concentrarea, atenţia şi memorarea (trecem pe lecitină).
Sunt 3 feluri de insomnie: situativă, provocată de încordarea psihologică, exemene, schimbarea locuinţei, consum exagerat de alcool, cafea, nicotină, îmbolnăvire cu ridicarea temperaturii, unele medicamente; de scurtă durată, durează câteva săptămâni, provocată de un stress mai puternic sau de o traumă psihică sau de o durere fizică puternică; cronică, care apare cel puţin de 3 ori pe săptămână şi durează mai mult de o lună. Aceasta este provocată de o boală fizică sau psihică (insuficienţă cardiacă, tiroidă, astm, parkinson, artrită gravă, cancer, depresie) sau de consumul exagerat de medicamente ce conţin fenobarbital, fenazepam, relanium.
Fiecare om care suferă de insomnie ar vrea să creadă că tulburarea somnului este o dereglare fizică ce poate fi tratată repejor înghiţind câteva pastiluţe, dar spre marele nostru regret, nu este aşa. Pentru reglarea somnului trebuie să eliminăm factorii care provoacă stresul. Stresul este o situaţie când omul este nevoit să se schimbe ca să corespundă împrejurărilor, situaţiilor de viaţă. Orice schimbare, fie ea şi plăcută, înseamnă stres puternic pentru sistemul nervos.
Eliminaţi stresul din vieţile voastre sau echilibraţi stările trăite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu